Inspirerende theatervoorstelling over Dementie: Een oproep aan organisaties om samenwerking te zoeken

Onlangs vond in Rotterdam in de thuisplusflat Grienderwaard/Leyerwaard een bijzondere en ontroerende theatervoorstelling plaats: “Plakband en Polaroid”.

Deze voorstelling, georganiseerd in samenwerking met zorgorganisatie Aafje, Alzheimer Nederland en welzijnsorganisatie SOL, bracht mantelzorgers, bewoners en professionals samen voor een indrukwekkende ervaring die veel meer deed dan alleen informeren.

De voorstelling vertelt het verhaal van twee mensen van wie het leven drastisch verandert wanneer bij een van hen dementie wordt vastgesteld. De toeschouwers werden geconfronteerd met de dagelijkse dilemma’s, keuzes, en emoties waarmee mensen met dementie en hun naasten te maken krijgen. De acteurs wisten deze complexe thema’s op zo’n manier over te brengen dat het de harten van de aanwezigen raakte. “Dit zei zoveel meer dan woorden,” klonk het na afloop in de zaal. Het theater maakte de abstracte kennis over dementie tastbaar en invoelbaar, en liet iedereen in de zaal even stil worden.

Na de voorstelling was er ruimte voor nagesprekken waarin echte emoties naar boven kwamen. De benadering van dementie met gevoel, zoals getoond in de voorstelling, werd herkend als precies datgene wat mensen met dementie zo hard nodig hebben. De middag werd afgesloten met waardevolle adviezen van het team Sociale Benadering Dementie (SBD), en de bezoekers gingen naar huis met praktische inspiratie en nieuwe inzichten voor de dagelijkse omgang met hun naasten.

Ook de professionals waren enthousiast over deze middag. Een collega-mantelzorgondersteuner heeft de theatermakers al benaderd voor een mogelijk vervolg. De positieve reacties bevestigen dat Zorg & Welzijn samen een krachtige combinatie vormen, die door middel van creatieve en emotionele benaderingen zoals deze voorstelling, een groot verschil kunnen maken.

Oproep aan andere organisaties

We willen andere organisaties aansporen om vergelijkbare evenementen te organiseren en de krachten te bundelen voor het welzijn van mensen met dementie en hun naasten. Geïnteresseerde organisaties kunnen contact opnemen met SOL (Wilma Pasmooy via wpasmooij@solnetwerk.nl) om ervaringen uit te wisselen en advies te krijgen over het opzetten van dergelijke waardevolle initiatieven.

Samen kunnen we de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie blijven verbeteren, met het hart op de juiste plek. Wie volgt?