Rotterdam wederom uitgeroepen tot een ‘dementievriendelijke stad’

Rotterdam is officieel een ‘Dementievriendelijke’ stad! Op woensdag 29 mei reikte Alzheimer Nederland dit predicaat uit aan wethouder Ronald Buijt van Zorg, Ouderen en Jeugdzorg tijdens een bijeenkomst in De Hofstee van Laurens. Deze erkenning benadrukt de voortdurende inzet van de stad, de gemeente en haar partners voor inwoners met dementie en hun mantelzorgers.

Samenwerking belangrijker dan ooit

De gemeente Rotterdam heeft, samen met partners uit de zorg- en welzijnssector (SVKO010) en ouderenorganisaties, de Stedelijke Keten Dementie Rotterdam opgericht. De focus voor de komende jaren ligt op het bundelen van krachten om de bewustwording onder Rotterdammers over dementie te vergroten, evenals het herkennen van signalen en het omgaan met mensen met dementie. Daarnaast moedigt de gemeente andere organisaties aan om ook het predicaat ‘dementievriendelijk’ te behalen.

Wethouder Ronald Buijt zei: “Het aantal mensen met dementie zal in 2025 zijn verdubbeld, doordat we ouder worden en doordat er dan ook meer ouderen zijn. Aandacht voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers is daarom van groot belang om hun levenskwaliteit te verbeteren. Door er gezamenlijk stil bij te staan, maken we van Rotterdam een inclusieve en ondersteunende omgeving voor mensen met dementie.”

Toegankelijk maken van informatie

Tijdens de bijeenkomst werd de website www.rotterdamdementie.nl gelanceerd. De website biedt informatie over dementie, praktische handvatten en beschikbare voorzieningen aan Rotterdammers, mantelzorgers en mensen met dementie. Daarnaast kunnen zorg- en welzijnsorganisaties hun activiteiten die in verschillende wijken in Rotterdam plaatsvinden op de website plaatsen.

Samen bouwen we aan een dementievriendelijke stad!